Chicks with Barbells, een verhaal over #gainz en #squadgoals

About us
SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Negen vrouwen, waarvan toch wel het merendeel – om niet te zeggen allemaal – in het bezit van een lichtelijke 21 e eeuwse quarterlife crisis die grofweg gepaard gaat met vrij existentiële vragen zoals; ‘Wat wíl ik nou eigenlijk?’ en ‘Waar ben ik goed in?’. Druk zoekende naar onszelf kwamen we klaarblijkelijk allemaal in de Vondelgym terecht, waar we inmiddels onderdeel van het meubilair lijken te zijn. Een erg gelukkig setje meubilair welteverstaan en inmiddels ook weer een flink aantal stappen verder in de goede richting wat betreft die ‘zoektocht naar onszelf’.

Die eerste nerveuze stap over de drempel van de Vondelgym zetten wij allen alleen – sommigen bovendien met knikkende knietjes – voor onze eerste Crossfit les. Man, wat ging dat hard en wat zag het er stoer uit zeg. Licht intimiderend ook zelfs, maar uit ervaring drukken we je graag op het hart; zet door als het je leuk lijkt! Voor je het weet hoor je er namelijk helemaal bij en heb je de smaak van het ‘hard gaan’ helemaal te pakken. Inmiddels hebben wij dus een heuse Fitgirl Squad die we zelf – maar dat is logischerwijs onze eigen mening – de leukste, liefste en mooiste ooit is. Wij weten dan ook wel dat dit voor alle enthousiaste Girl Squads geldt natuurlijk, want dat gevoel van ‘Squad liefde’ is de basis nietwaar?!

Van dit groepje durven we inmiddels wel te zeggen dat we vriendinnen zijn. Negen totaal verschillende en sterke vrouwen tussen de 23 en 35 jaar. We delen een passie voor stevig sporten – denk aan Crossfit, weightlifting en de rest van het wat grovere werk in de gym – en delen daarbij ook nog een enorme interesse in- en bewondering voor elkaar. Sinds een paar maanden posten we onze avonturen binnen en buiten de gym op ons gestaag groeiende Instagram account @chickswithbarbells.

Mocht je al bekend zijn met Crossfit – en die kans is redelijk groot als hier terecht bent gekomen en/of een van ons een beetje kent – dan weet je dit misschien al, maar elk jaar vinden de Crossfit Games plaats; het grootste Crossfit toernooi ter wereld. De Games trappen af met ‘The Open’, waarvan de top van elke regio naar ‘The Regionals’ gaat. Van daar mogen de echte beesten door naar ‘The Games’. Het leuke aan de Games is dat iedereen op wordt geroepen mee te doen aan ‘The Open’ en elke Box – ‘vakterm’ voor een Crossfit Gym – zijn leden aanspoort om in te schrijven. Al weet je dat je nowhere near de top van jouw land zal eindigen, het feit dat je de gelegenheid krijgt om binnen je eigen niveau aan een wereldwijd toernooi mee te doen is al te gek. Het meedoen is dan ook écht nog belangrijker dan en voor ons persoonlijk misschien wel nét zo leuk als het winnen. Vijf achtereenvolgende vrijdagochtenden wordt de WOD – Vakterm; Workout Of the Day – bekend gemaakt, die álle atleten wereldwijd uitvoeren en tot de maandag erop de tijd hebben om hun scores voor online op te geven.

Redelijk groen in de ‘scene’ hebben wij alle negen individueel besloten dit avontuur aan te gaan, onder lichtelijke – doch vriendelijke – druk van de coaches wel te verstaan. Want niet meedoen is voor watjes natuurlijk. 😉 Wat volgde waren vijf vrijdagen strijden, bikkelen en grenzen verleggen. Met support van iedereen in de gym, een groot feest! Om onze ‘game plans’ te delen en elkaar door de zware workouts heen te slepen, besloten we een app-groepje te starten. Binnen de kortste tijd werden er naast tactieken ook taartrecepten, foto’s en het nodige date-leed de groep in gegooid.

Inmiddels staan de telefoons nog steeds roodgloeiend, een uurtje of 3 niet bij je telefoon staat garant voor tientallen ongelezen berichten. Ook zijn we vele borrels verder, maar zijn we ook open geworden naar elkaar. We durven zonder schaamte te delen hoe we ons voelen, wat we denken en meemaken. Soms zo gênant dat de tranen over onze wangen rollen van het lachen. Soms laten we samen een traantje als iemand het niet zo makkelijk heeft. Maar wat we vooral doen, is elkaar steunen en zeggen we keer op keer dat het zo ontzettend klopt dat we elkaar hebben leren kennen.

Nu is onze blog online, in navolging van ons instagram account en willen we hier de lifestyle van ‘onze’ vormen van sport – het zwaardere werk dus – laten zien en meiden motiveren om samen te komen en de gewichten op de pakken. Omdat het leuk is, maar ook omdat je er letterlijk én figuurlijk zo sterk van wordt. We merken dat meiden bijvoorbeeld vaak wat terughoudend zijn als het aankomt op Crossfit en krachtsporten. Enerzijds komt dat omdat het spannend is om te beginnen aan iets waar je nog geen ervaring in hebt, terwijl je meiden op blogs en instagram zo enorm ziet knallen. Anderzijds zijn veel meiden huiverig om te groeien in spiermassa en de ‘beruchte brede Crossfit schouders’ te krijgen. Wij willen enerzijds laten zien dat bij ons ook niet alles in één keer lukt, maar dat het gaat om bouwen en doorzetten. En anderzijds kom je er, kijkend naar ons, gauw genoeg achter dat die spiermassa ook echt niet even komt aanwaaien. Hiervoor moet je enorm hard je best doen met dagelijkse monster workouts e.d. om serieus breed te worden. En wat dan nog eigenlijk? Kijk naar meiden zoals Anne van @Fannetiek, prachtig en sterk maar vooral een mooivoorbeeld van hoe krachtig een vrouw kan zijn in haar doorzettingsvermogen. Inspirerend vinden wij, of je nu haar gesculpte schouderpartij wel of niet binnen jouw idee van esthetiek vind passen.

Daarbij is Crossfit een sport waar de community centraal staat, iedereen support elkaar en niemand die het zwaar heeft wordt in de steek gelaten of uitgelachen. Al doe je een uur over een WOD die anderen in 5 minuten doen, je hebt het maar mooi wél gedaan! En dat is net zo knap als er 5 minuten over doen.

Niet alleen hebben we een sport en een plek gevonden die ons op zichzelf gelukkig maakt, we hebben er ook allemaal acht vriendinnen, een te gekke community en een flinke dosis doorzettingsvermogen bij. En die ‘killer abs’ die nu langzaamaan te voorschijn komen zijn een fijne bonus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s